Jaki rodzaj blatu do kuchni wybrać?

Blat w kuchni, w zależności od gustu mieszkańców domu i intensywności użytkowania powierzchni, można wykonać z wielu surowców naturalnych lub sztucznych. Modernizując lub urządzając przestrzeń do gotowania, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych elementów, aby spełnił on wszystkie oczekiwania, był trwały, estetyczny oraz łatwy w utrzymaniu czystości. Czym różnią się materiały wykorzystywane do produkcji blatów?

Płyty kamienne – trwałe i eleganckie

Do najpopularniejszych blatów z kamienia należą płyty z granitu naturalnego oraz kwarcu inżynieryjnego. Oba cechuje odporność na zarysowania; ponadto są całkowicie wodoodporne, a ich czyszczenie i konserwacja nie wymaga wiele wysiłku. Zarówno granit, jak i kwarc wyglądają niezwykle elegancko (kwarc szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią błyszczące powierzchnie), jednak z tych dwóch surowców granit jest bardziej odporny na wysokie temperatury. W przypadku blatów kwarcowych przekładanie gorących naczyń z kuchenki bezpośrednio na płytę może negatywnie wpłynąć na estetykę kamienia.

Beton – modny i nowoczesny

Szczególnym powodzeniem cieszą się blaty betonowe, które doskonale prezentują się w otoczeniu dodatków rustykalnych, loftowych i minimalistycznych. Beton to materiał trwały, odporny na zarysowania oraz wysokie temperatury. Stosunkowo łatwo go czyścić, jednak w związku z wysoką porowatością wymaga regularnego uszczelniania. Nieprawidłowo zabezpieczony może się kruszyć, co stanowi pewien minus tego rozwiązania.

Najpopularniejsze blaty laminowane

Baza z płyty wiórowej i rdzeń z wysokiej jakości laminatu to popularny sposób na uzyskanie stosunkowo niedrogiego, ale estetycznego blatu w kuchni. Choć płyty laminowane są często wybierane w związku z niższą ceną, mogą stanowić doskonałe wyposażenie kuchenne na wiele lat. Warto jednak pamiętać, że laminat wymaga większej troski i odpowiedniego użytkowania. Wykazuje bowiem znacznie niższą wodooporność, często nie jest także zabezpieczony przed uszkodzeniami wynikającymi z cięcia, przesuwania czy bezpośredniego kontaktu z gorącym naczyniem. Aby cieszyć się blatem laminowanym jak najdłużej, należy uważać na nadmierne zalanie powierzchni, używać desek do krojenia, a także specjalnych podkładek pod rozgrzane przedmioty.

Jeśli marzysz o wyjątkowym urządzeniu kuchni, sprawdź meble kuchenne na wymiar Lublin a następnie skontaktuj się z nami.